Еднодневни екскурзии в България

Панагюрище и Копривщица
Маршрут: Радомир, Перник, София, Панагюрище, Копривщица

Продължителност: 1 ден

Транспорт: Автобус

Цена от: 31 лв.
РЕЗЕРВИРАЙ
ПРИНТИРАЙ
Описание

 
Еднодневна екскурзия Панагюрище-Копривщица

 Дата на екскурзията : 10.07.2021г.

Цена :31,00лв.

Отпътуване сутринта посока Панагюрище. Пристигане и разглеждане на града с екскурзовода придружаващ групата. Градчето се намира в същинска Средна гора, през него протича река Пангюрска луда Яна. Около града има безброй тракийски могили, една от тях е „Мрамор” където е открито погребение на тракийски вожд.Около тази тракийска могила през 1949 г. е открито Панагюрското златно съкровище от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови. Докато копаели земята за глина, защото те били тухлари намират съкровището тежащо 6,164 кг.изработено от чиста злато.Копие на съкровището можете да намерите, като посетите  историческия музей в града.

В гардът са запазени крепостите от Средновековието на Красен и Душковченин. Интересна история има Панагюрище, която ще я слушате, като приказка.

През 1876г. градът става център на 4-ти революционен окръг. При потушаване на възстанието градът е опожарен напълно и напълно унищожен от башибозук.След Освобождението той е бил отново изграден и заради това там има много малко останали възрожденски къщи. След разглеждане на Панагюрище и посещение на знакови места в градът се отправяме към Копривщица . От 1952г. Копривщица е обявена за единственият град-музей в България, а от 1971 е архитектурен и исторически резерват, разполага с 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. И от 1978г.е призната за резерват с международно значение. Много легенди има по отношение на това, кога се заражда селището, всички обаче сочат появата на Копривщица в края на Второто Българско царство. Градът е опожаряван три пъти, като след последният палеж е почти изцяло унищожен.тогава започва изграждането на днешна Копривщица. Копривщица е интересна със своето историческо минало, особено през епохата на Възраждането. Интересна архитектура, легендарни личности. През 1956г.се създава Дирекция на музеите с цел запазване на всичко характерно за града.Сред музеите и забележителностите на градът са Ослековата къща, Лютовата къща, Музей „Тодор Каблешков” музей „Димчо Дебелянов”, музей „Георги Бенковски”, музей „Любен Каравелов”.

Интерес представлява и църквата „Свето Успение Богородично”, съградена през 1817 г. на мястото на стар храм. Интересен християски паметник също е „Св.Николай”построен през1842-1843г. интересен е със своите стенописи изобразяващи библейски сюжети.Копривщица е известна и със своите каменни мостове, които са навсякъде където има рекичка и дере. Най-популярен е „Калъчевият мост”, известен и с името „Първата пушка”. Тук през 1876 г. е прозвучал първият изстрел, който дал началото на Априлското въстание на българите, борещи се за освобождение от османско владичество.

Най интересно е че през цялото си съществуване са строени чешми . На територията на градът са построени над 40 през различните периоди .

 Цена на екскурзията : 31 лв .

Цената не включва :

Входовете на посещаваните обекти

Разходи от личен характер.

Начин на плащане : 30 % от пакетната цена на турист при подписване на Договора за туристическа пътуване . Доплащане 10 дни преди отпътуване за екскурзията .

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията : 40

Срок за уведомяване при недостиг на броя на туристите - 7 дни преди датата на отпътуване 

Специален паспортен и визов режим  – няма .

„ Бояна тур „ има сключени Договори с транспортни фирми :  ЕТ  „ Кирил Христов – ЕДИ „ – гр. Дупница

„ Бояна тур „  има сключена застраховка „Отговорност на туроператора”в ЗК "Лев Инс"и с № на застрахователната полица 00088054/13062010010847 валидна до 03.09.2021г.

Туриста има възможността за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт.

Забележка : Туроператора има право да прави промяна по отношение на реда на  изпълнение на програмата .