Екскурзии със самолет

Байкал - Невероятно приключение в Сибир - 14.08.2019г. - НЯМА МЕСТА!
Маршрут: София - Иркутск – Байкалск – Слюдянка - КБЖД - Порт Байкал - Листвянка - остров Олхон – Нос Хобой - Малое море - остров Огой – Уст Ординск - Иркутск - София

Продължителност: 11 дни / 10 нощувки

Транспорт: Самолет

Дати на отпътуване:
14.08.2019 г.,   

Цена от: 4579 лв.
РЕЗЕРВИРАЙ
ПРИНТИРАЙ
Описание
1-ви ден 14.08.2019 София - Иркутск
Полет от София в 12:30ч с Аерофлот до Москва. Престой около 2 часа и продължение за Сибир. Кацане в Иркутск в 04:00ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Иркутск 3* или подобен. Нощувка.

2-ри ден 15.08.2019 Иркутск
Късна закуска и почивка от полет. След обяд панорамна обиколка на Иркутск - един от най-големите градове на Сибир, град с богато културно и архитектурно наследство. Градът е разположен на двата бряга на река Ангара, на 66 км от Байкал. Името му произлиза от по-малката река Иркут, която тук се влива в Ангара. Ще видите класическа дървена архитектура, която придава изключителна уникалност на сградите в града, Спаска църква, Московската триумфална арка, Княз-Владимирския храм, паметник на Александър III, крайбрежна на р. Ангара. Иркутск пази спомена на основно средище на интелектуалци, артисти и революционери, заточени в Сибир от Николай I след революцията на декабристите в началото на 19-ти век. Ще посетим музея на декабристите. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

3-ти ден 16.08.2019 Иркутск – Байкалск /курорт „Гора Соболинная” (150 км, около 3 ч)
След закуска отпътуване към Байкалск – малко градче в южната част на Иркутска област, разположен е сред величествените върхове на Хамар-Дабан. Мястото е известно със своите живописни пейзажи и мек сибирски климат. Тук се намира един от най-добрите ски курорти в Сибир – „Гора Соболинная”. Изкачване със седалков лифт до върха на ски курорта.
Обяд в уникално панорамно кафене "Височина 900", разположено на височина 900 м над морското равнище и около 500 м над повърхността на Байкал! Настаняване в хотел Гранд Байкал 4* или подобен. Свободно време, нощувка.

4-ти ден 17.08.2019 Байкалск - Слюдянка – КБЖД – Порт Байкал – Листвянка (150 км)
След закуска заминаване за Слюдянка (40 км), където се качваме на екскурзионен влак „Золотая пряжка” (вагон 1 класа) за да започнем пътешествие по КБЖД - Кръгобайкалския железен път, който е построен още в царски времена през 1899 – 1915г, като част на прочутата Транс – Сибирска железница от Москва до Владивосток. Пътешествие то по КБЖД позволява да видите от една страна на влака планините, а от другата - езерото Байкал! По своята сложност и разходи за строителство, тази част от железния път няма равна среди железопътните линии на Русия. Преди революцията този къс участък от пътя е наречен „Золотая пряжка” - „Златна катарама” на стоманения колан на Русия. Железница минава 89 км по маршрут Слюдянка – Култук –Маритуй – порт Байкал.
По време на пътуването има 4 спирки, където ще имате чудесна възможност да снимате поразителните гледки, открили се пред вас. Ще видите много паметници на архитектурното и инженерно изкуство, които максимално органично са вписани в местния пейзаж. Поради особеностите на местния ландшафт, този участък на КБЖД има повече конструктивни съоръжения сравнено с всяка друга железница в света. Тук са включени 39 тунела, 16 галерии, 248 виадукта, мостове, подпорни стени с вековна давност и други инженерни конструкции. Най-дългия тунел 777м минава през нос „Половинный”. Като уникален паметник на инженерно постижение по онова време, КБЖД привлича за изграждането си инженери, архитекти и строители от много държави в Западна и Източна Европа. Въпреки някои реконструкции, галериите и тунелите на КБЖД и до ден днешен изпълняват функциите, за които са предназначени още в началото на XX-ти век. На станция „Половинная” ще сервират обяд. Вечерта влакът пристига в порт Байкал. Следва преход с ферибот (20 км, около30-40 мин) през р. Ангара на другия бряг, където ни чака автобус за трансфер до хотела Легенда Байкала 4* или подобен в градчето Листвянка. Настаняване, вечеря и нощувка.

5-ти ден 18.08.2019 Листвянка
Закуска. Обзорна обиколка на Листвянка, която се намира до самия извор на р. Ангара на северо-западния бряг на езерото Байкал. Това е едно от най-посещаваните места на Байкал. От тук започват много туристически пътеки и водни екскурзии. През лятото е много популярен дайвинг, а през зимата има чудесни условия за сноуборд и ски.
Този ден ще започнем с посещение на Свято - Николска църква от края на 19 век, построена само от дърво и музея „Байкал” – посветен на езерото. Байкал е най-дълбокото езеро и най-старото езеро в света. В него се вливат над триста реки, а извира само една – Ангара. Дължината на Байкал е 636 километра, а формата му е като полумесец. Ширината му варира от 25 до 80 км, а по площ се равнява на държави като Белгия, Холандия или Дания. Ще направим виртуално пътешествие на дъното на езерото Байкал с “ Батискаф”. Очаква Ви пълна илюзия за гмуркане на дълбочина 1637 м. Филмът е направен от истински подводни снимки, заснети близо до Листвянка, Малое море и остров Олхон. Следва посещение на дендропарк «Каменушка», посветен на флората и фауната на байкалския регион. В Байкал живеят над 2,5 хиляди вида и подвида растения и животни, 2/3 от които обитават единствено този водоем.
Следва почивка и първото запознаване с местната кухня – обяд в рибен ресторант с ястие от прочутия сагудай или омул - сладководна риба, от групата на сьомгите, който се намира само в езерото Байкал. След обяд - посещение на връх Камък Черского – най-високата точка в областта на Листвянка . Изкачване със седалков лифт на височина 755 м. От върха на планината, от обзорна площадка, езерото Байкал може да се види в цялото му великолепие. По традиция, като всички туристи, посетили Камък Черского, ще завържем панделка-лента на дърво. Връщане в хотела, вечеря и нощувка. Вечерта по желание – истинска руска баня с брезови метлички (сауна на дърва).

6-ти ден 19.08.2019 Листвянка - Талци - Листвянка (40 км)
След закуска ще посетим етнографския музей Талци (музей под открито небе) с уникална дървена архитектура от царско време, който се намира на 20 км от Листвянка. Комплексът е разположен на брега на река Ангара, по пътя към езерото Байкал. Музеят е основан през 1966 г и заема 67 хектара. Посещението на музея ще бъде интересно за всеки, който иска да научи повече за бита и духовна култура на местните народи на Байкал – буряти, евенки и др. В музея има около 80 архитектурни паметника от региона на Иркутска област от 17-20 век и етнографски колекции от 10-20 век.
Свободно време за обяд в уютния „Трактир” със сибирска кухня на територията на комплекса.
След обяд ви предстои шоу на дресирани тюлени в местния „Нерпинариум”. „Нерпа” е името на един от трите вида тюлени в света, които живеят в сладки води и който се среща единствено в езерото Байкал. В естествени условия нерпа обитава по цялата акватория на езерото, основно в северната част на Байкал, но се среща и в южната част. Любимо място на байкалските тюлени са островите Ушкани, където има много риба, удобни скали и почти няма хора.
Почти е невъзможно да се видят в природата тези предпазливи, плахи животни, но можете да се порадвате на дресирани нерпи. Какво могат тези артисти? Пеят и танцуват, играят с топка и дори рисуват картини, които, ако решите, можете веднага да купите. Тук можете да си направите с тях снимка за спомен и да купите сувенири. Екскурзия до грънчарска работилница с ковачница. Запознаване с традициите на впрягове с хъскита. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

7-ми ден 20.08.2019 Листвянка – остров Олхон (200 км, около 6-7 ч)
След закуска отпътуване с автобус за остров Олхон, който наричат сърцето на Байкал. Езерото Байкал има 26 острова, Олхон е най-големият. Дължината му е 71 км, а ширината около 12 км. Недалеч от външната източна част на острова се намира най-дълбоката точка в Байкал - 1637 м. На острова има степни равнини със широки заливи, удобни за плаж през лятото, а островът е достатъчно голям да има свои собствени езера. Тук има и истинска сибирска тайга с гъсти гори, както и дори малка пустиня. Възможност за обяд в ресторанта по пътя. Автобусът ще ни закара до фериботна линия през проток „Олхонски врати” до остров Олхон с дължина 7 км (30 мин. път с ферибот) На Олхон няма асфалтирани пътища и единствения местен транспорт са руски военни джипове „УАЗ” с вместимост около 10 човек. Качване на „УАЗ” и заминаване (35 км, 40 мин) до централното селище на острова – Хужир, туристически център на Олхон. Настаняване в комплекс Baikal View Hotel или подобен и пешеходна разходка за първо запознаване със селището , нос Бурхан и скалата Шаманка в Сарайския залив. Нос Бурхан е една от основните забележителности на острова, считан е от местните за свещено място, а преданията твърдят, че божеството Бурхан обитава скалната пещера. Посещение на местна галерия, магазин за сувенири и минерали. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

8-ми ден 21.08.2019 остров Олхон – нос Хобой (18 км)
Денят е посветен на Олхон и неговото очарование. След закуска ще потеглим с руски военни джипове за нос Хобой, в най-северния край на остров Олхон в близост до най-широкото място на Байкал (79,5 км). В превод от бурятски Олхон означава „Зъб”. По пътя ще направим спирки на местността „Три брата”, пади Узура, залив Саган-Хушун и други живописни кътчета на острова. Ще прекосим приказни места с величествени скали, степи, пясъчни плажове. Тук са се съхранили растения от доледниковия период. При хубаво време от върха на нос Хобой се вижда полуостров Свети Нос на източния бряг на езерото Байкал. Езерото е особено красиво при залез слънце. За обяд: пикник на открито. На връщане, посещение на единствената православна светиня на острова – Храм на Икона на Богородица, който е построен през 2007 г.
Посещение на „Бурятско село” с дегустация на местната бурятска кухня: мляко, домашен хляб, извара, бурятски чай и това, което не сте опитвали никога през живота си – бурятска водка от мляко! Това посещение е уникалната възможност да се запознаете с фолклора, стопанството и местните обичаи на бурятите - коренното население на остров Олхон! Вечеря и нощувка в хотела.

9-ти ден 22.08.2019 остров Олхон - круиз по Малое море – остров Огой (50 км)
След закуска се качваме на корабче за целодневна екскурзия по Малое море до остров Огой с включен обяд на борда на корабчето и посещение на целебните извори Сурхайти.Благодарение на необичайната растителност, много заливи, чистия пясък и красивите скали Малое море е считано за една от най-добрите ваканционни дестинации. Малое море това е частична акватория на езерото Байкал, която остров Олхон отделя от останалата част на огромното езеро.
Природните условия на този район са просто великолепни: топло време през цялото лято и благодарение на малката дълбочина температура на водата 19-21 °С.
Остров Огой се намира в сърцето на Малое море. Това е най-големият остров на Малое море и вторият по големина на Байкал, простиращ се от запад на изток на 3 км. Едно от свещените места на Азия. Основна забележителност на острова е будиската ступа-субурга, построена през 2005г (в превод от санскрит «suburga» означава «връх»). Вътре се намират свещени текстове, мощи на будистски светци, бронзова статуетка «Майката на всички буди» — Dakini Troma Nagmo. Смята се, че ако осем пъти обиколиш Ступата на Просветлението, можеш да забравиш за притеснения и мъки, да постигнеш хармония със себе си и света. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

10-ти ден 23.08.2019 остров Олхон – залив Загли - Уст Ординск – Иркутск (300 км, около 6ч )
След закуска пътуване с джипове „УАЗ” до ферибота, след което ще продължим с автобус по безкрайните тажеранские степи до Иркутск. По пътя - спирка за почивка и самостоятелен обяд с местна бурятска кухня. Продължение към Уст Ординския бурятски автономен окръг, където ще посетим Бурятски национален музей. Бурятите са една от най-многобройните народности, живеещи на територията на Сибир. Бурятите са от монголски произход и имат много общи обичаи със своите монголски братовчеди. Говорят на бурятски език и изучаването му е задължително за всички буряти. Съсредоточени са предимно в Република Бурятия, но също и в Уст Ординския бурятски автономен окръг в Иркутска област и Агинския бурятски автономен окръг в Забайкалски край на Русия, като общо наброяват около 436 хил. души. Други 100 хил. живеят в съседните страни – 70 хил. в Северна Монголия и около 25 хил. в Североизточен Китай.
Уст Ординск е интересен, защото тук от поколение на поколение пазят основите на традициите и културата на бурятите. По време на посещението на музея ще се запознаете с Бурятския фолклор, националните игри и шамански ритуали. Продължение за Иркутск, който се намира на 70 км път. Пристигане, настаняване в хотела Иркутск 3* или подобен. Вечеря и нощувка.

11-ти ден 24.08.2019 Иркутск - София
Ранен трансфер за летището и отпътуване в 05:30 с полет на Аерофлот за Москва и продължение за София. Кацане в България в 11:35ч.

Цената включва:
 • Самолетен билет София-Иркутск-София на Аерофлот, чекиран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг;
 • Летищни такси 340 лв към 30.10.2018 (цената подлежи на препотвърждаване при издаване на самолетния билет);
 • Трансфери и транспорт : климатизиран туристически автобус; фериботи през р. Ангара и проток Олхонски врати; руски военни джипове „УАЗ” на остров Олхон.
 • 10 нощувки в хотели:
 • 3 нощувки в Иркутск в хотел Иркутск 3* или подобен/ категория Стандарт реновиран;
 • 1 нощувка в Байкалск в хотел Гранд Байкал 4* или подобен / категория Стандарт;
 • 3 нощувки в Листвянка в хотел Легенда Байкала 4* или подобен / категория Реновиран Стандарт;
 • 3 нощувки в Олхон в комплекс Baikal View Hotel или подобен / Стандарт I категория.
 • 9 закуски в ресторанти на хотелите по програмата;
 • 8 вечери в ресторанти на хотелите по програмата;
 • 5 обяда по програмата;
 • Билет за първа класа в екскурзионен влак «Золотая пряжка » по маршрут „Слюдянка – порт Байкал”;
 • Панорамна екскурзия в Иркутск с включено посещение в музея на декабристите;
 • Изкачване със седалков лифт до върха на ски курорта „Гора Соболинная”;
 • Екскурзия по Листвянка с посещение на лимнологическия музей „Байкал”, връх Черского и дървената Свято-Николска църква;
 • Посещение на етнографския музей „Талци” и шоу-програма в „Нерпинариум”;
 • Екскурзия до грънчарска работилница с ковачница. Запознаване с традициите на впрягове с хъскита.
 • Пешеходна екскурзия до Нос Бурхан и скала Шаманка в порт Хужир;
 • Посещение на местна галерия, магазин за сувенири и минерали;
 • Целодневна автомобилна екскурзия до най-северния край на остров Олхон - Нос Хобой;
 • Посещение на „Бурятско село” с дегустация на местната бурятска кухня;
 • Круиз с корабче по Малое море до остров Огой с посещение на целебни извори и будистска Ступа на Просветлението;
 • Посещение на Бурятския Национален музей в Уст Ординск, среща с шаман;
 • Входни такси за всички посещавани обекти;
 • Местно екскурзоводско обслужване;
 • Водач/преводач на български език по време на пътуването;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70г. за застрахователна сума 30 000 евро;

Цената не включва:
 • Туристическа виза - 120 лв за български граждани;
 • Доплащане за единична стая – 750 лв;
 • Доплащане за застраховка ”Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. - 50 лв;
 • Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание и при записване;
 • Лични разходи

Забележка:
 • Необходим минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20/25 туристи. (при група от 20 до 24 туристи екскурзията се провежда с доплащане - по 200 лв на човек).
 • В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.

Условия за записване:
 • Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит в размер на 1000 лева на човек;
 • Доплащането до: 30 дни преди дата на тръгването и предоставяне на всички необходими документи за получаване на руска виза;

Данни за паспортен и визов режим:
 • За посещение на Русия се изисква виза, за която е необходимо 1 актуална снимка паспортен формат и попълнен визов формуляр;
 • Паспорт, валиден минимум 6 месеца от крайна датата на екскурзията;
 • За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;

Анулационни условия:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
 • При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване се удържа размера на депозита;
 • При анулация от 44 до 31 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;
 • При анулация направена при 30 или по-малко дни до началото на пътуването – неустойка 100% от общата цена на пътуването.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.

Допълнителна информация:
 • Ваксини: Няма задължителни ваксинации за териториите, през които минава тура. За индивидуални нужди се консултирайте с личния си лекар или посетете сайта на СЗО (Световната здравна организация) за най-актуалните препоръки.
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Курсът на рублата който е заложен в програмата на екскурзията е 1 € = 70 руб. При промяна на валутния курс с повече от 5%, туроператора си запазва правото да промени цената па пакета.
 • Туроператор си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100001805/20.12.2018 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43


Хотели по програмата
Разположен на брега на река Ангара в центъра на град Иркутск
от: 4699 лв.